Suorat hampaat Invisalign menetelmällä

Yhteistyö Joensuun Hammaskeskuksen kanssa: hoidosta saatu alennusta blogipostausta vastaan.Puhuin ensimmäisen kerran blogissani hampaiden oikomishoidosta aloitettuani tämän 9kk prosessin maaliskuussa. Aiemmat blogipostaukset oikomishoidon aloittamisesta ja sen etenemisestä löytyvät täältä ja täältä.

Sitten päästään tähän päivään, jolloin aikaa on kulunut 9 kuukautta. Olen hämmentynyt ja ihan saamarin iloinen, että ryhdyin tähän aluksi pitkältä tuntuvaan prosessiin. Olin haaveillut suorista hampaista oikeastaan koko elämäni. Välillä vinot hampaani eivät häirinneet kovin paljoa ja välillä oli päiviä, kun inhosin niitä. En tykännyt olla suoraan edestä päin kuvattuna, sillä silloin vino ja kiertynyt etuhampaani näkyi selkeästi. Lisäksi alaetuhampaissani oli ahtautta, joten niiden pitäminen puhtaana oli melkein mahdotonta. Tuntuu uskomattomalta, että minulla on nyt suorat hampaat, joista osasin aiemmin vain haaveilla. 
lähtötilanne // nyt 

Olen puhunut tästä oikomisprosessista ystävieni ja tuttujeni kanssa, mutta myös saanut alusta lähtien muutamia kysymyksiä sekä Instagramissa että täällä blogin puolella. Keräsin kysytyimmät kysymykset tähän postaukseen, joihin pyysin hammaslääkärini vastailemaan:

Kenelle invisalign sopii/ei sovi?
Invisalign sopii kaikille eli varsinaisia esteitä ei ole. Tietenkin itse oikomishoidon mahdollisuudet ovat rajalliset ja tapauskohtaiset, mutta jos potilas soveltuu oikomishoitoon on Invisalign aina vaihtoehto.

Miten hinta määräytyy?
Hinta määräytyy hoidon laajuuden mukaan. On olemassa 3 eri hoitovaihtoehtoa: Express, Lite ja Comprehensive. Laajuus määritellään kalvojen määrällä. Express 1-7, Lite 7-14, Comprehensive 15-.... Express ja Lite hoito voidaan tehdä vain toiseen leukaan (eli siis joko vain ylähampaisiin tai alahampaisiin), Comprehensive hoidossa hoidetaan aina molemmat leuat. Se, mikä hinta millekin hoidolle on, vaihtelee vastaanotoittain. Useimmiten hinta on jokaiselle hoidolle kiinteä, mutta Comprehensive hoidossa voi olla vaihtelua, jos hoito on hyvin pitkäkestoinen ja hankala toteuttaa. Voin tähän vastata vain omasta puolestani, että meillä hinta on kiinteä jokaiselle hoidolle.

Oma tilanne oli keskivaikea, jolloin lopulliseksi hinnaksi muodostui 4500e. Vaikka summa on suuri, on lopputulos ehdottomasti kaiken rahanarvoinen. 

Minkälainen hoito minulla oli? (kesto ja kalvojen vaihtoväli)
Oikomisen kestoksi arvioitiin 9kk ja se myös piti. Kalvoja vaihdettiin 10 päivän välein ja yhteensä niitä oli 23 paria. Viimeisen kalvoparin jälkeen pidin retentiokalvoja (estävät siis hampaiden liikkumisen takaisin entiselleen) vielä kuukauden ajan ympäri vuorokauden, jonka jälkeen siirryin käyttämään niitä vain öisin.


Miten hampaiden suoristaminen tapahtuu?
Hampaiden suoristaminen tapahtuu hampaita siirtämällä ja asentoa muuttamalla, kuten kaikissa oikomishoidon menetelmissä. Invisalign hoidossa hampaiden asennon muuttaminen ja liikuttaminen on hyvin tarkkaa ja ennalta suunniteltua. Hampaisiin aiheutetaan tietyn suuntaista voimaa ja siten saadaan siirtymään haluttuun suuntaan.

Onnistuuko pelkän ylä- tai alapuolen oikominen?
Kyllä onnistuu tietyin rajoituksin. Se soveltuu vain pienempiin hampaiden siirtoihin. Useimmiten lopputulos ei ole koskaan yhtä hyvä kuin molempien hampaiden samanaikaisella hoidolla. Toisen puolen hoitaminen on aina jonkinlainen kompromissi. 

Vahingoittuuko hampaat, jos niiden välejä pitää hioa?
Hampaat eivät vaurioidu hionnasta. Hionnat on suunniteltu siten, että hampaat eivät vahingoitu. Hionnan määrä on rajattu 0,2mm-0,5mm / hammasväli eli 0,1-0,25mm/hammas. Hampaista hiotaan vain kiillettä (hampaan uloin ja kovin kerros, jossa ei ole tuntoaistimusta). Kiille on n. 1-1,5mm paksu.

Mitkä ovat yleisimmät ongelmat/haitat, joita voi tulla oikomisen aikana ja sen jälkeen?
Hoidon aikana hampaiden arkuus, ruuan kertyminen hampaiden väleihin väliaikaisesti, jos hiontoja tehty, kalvot saattavat hangata ajoittain ientä/limakalvoa (tämä yleensä hyvin vähäistä). Vaatii  siis motivaatiota käyttää kalvoja oikein. Hoidon jälkeen ongelmia on yleensä hyvin vähän. Yleisin ongelma on riski ienvetäymästä, etenkin alaetuhampaiden ulkopinnalla, jos hampaita on siirretty ulospäin.

Kestääkö lopputulos lopun elämää?
Kestää, jos käyttää retentiota (esim. Vivera).


Saako kalvoja pestä hammastahnalla?
Kyllä saa. Kalvojen puhdistamiseen on olemassa myös oma puhdistusaine.

Tuleeko hampaisiin helpommin reikiä oikomishoidon aikana?
Invisalign hoidossa ei tule reikiä helpommin, joka kuitenkin edellyttää, että hampaita hoidetaan huolellisesti myös hoidon aikana.

Mitä hyötyä kiinnikkeistä ja kuminauhoista on?
Kiinnikkeillä mahdollistetaan  monimutkaisempia hampaan siirtoja ja nopeutetaan hoidon etenemistä. Lähes aina käytetään kiinnikkeitä. Hoitoja voidaan toteuttaa ilman kiinnikkeitäkin, jos hoito ei ole kovin laaja ja vaativa. Jos kiinnikkeitä ei käytetä, kestää hoito n. 2-3 kertaa kauemmin. Hoidossa on myös mahdollista määrittää mihin hampaisiin kiinnikkeitä ei haluta (mutta voi rajoittaa hoidon toteutusta ja pidentää hoitoaikaa). Kuminauhat tehostavat hoitoa ja ovat joskus tarpeellisia yhden hampaan vaikeammissa siirroissa.

Kuinka kauan Vivera yökalvot kestävät ja paljonko ne maksavat?
Tämä on yksilöllistä. Jos Vivera on käytössä molemissa leuoissa (ylhäällä ja alhaalla), kestävät ne pidempään. Kalvot kuluvat nopeammin, jos ne ovat esim. vain ylhäällä tai jos yöllä narskuttelee/puree kalvoa. Yleensä kalvot kestävät n. 1-5 vuotta/ kalvo. Vivera kalvoja tulee aina suoraan 3 kappaletta eli siis kolme samanlaista per leuka. Hinta on tällä hetkellä meillä yksi leuka/300€ ja molempiin leukoihin 400€. Meillä Viverat sisältyvät Comprehensive hoidon hintaan (ei siis normaalisti kuulu).Voin käsi sydämellä suositella Joensuun Hammaskeskusta ja Invisalign oikomishoitoon perehtynyttä Toni Salomiestä. Jos yhtään alkoi kiinnostamaan oikomishoito tällä menetelmällä, niin suosittelen ainakin varaamaan ajan maksuttomaan hoitoarviointiin, joka ei vielä sido tässä vaiheessa mihinkään. Ei siinä ainakaan mitään menetä! Itse ainakin koin tämän kaiken rahanarvoiseksi enkä voisi olla tyytyväisempi, että uskalsin lähteä prosessiin :)


YHTEYSTIEDOT
Suvantokatu 4 A 5, 80100 Joensuu
Puh. 0102711440

2 kommenttia

  1. Onneksi olkoon! Hyvä lopputulos! Hyvää joulua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Olen kyllä erittäin tyytyväinen ja iloinen lopputuloksesta 😍 Hyvää joulua myös teidän perheelle!

      Poista

Kiitos kommentistasi!