Rapurisotto

Italiasta kotoisin oleva risotto on nykyisin yksi lempiruoistani. Sen valmistaminen on yksinkertaista, kun pitää muutaman niksin mielessä. Täydellisen risoton onnistumiseen vaaditaan oikean risottoriisin käyttämistä. Nestettä lisätessä täytyy muistaa tarkistaa, että se on riittävän kuumaa. Näin risotto kypsyy tasaisesti. Kannattaa kuitenkin olla tarkkana, ettei riisi kypsy liikaa, sillä sen kuuluu olla napakkaa. Täydellisen risoton kruunaa nimenomaan aito parmesanjuusto.
Risotossa voi käyttää rohkeasti erilaisia makuyhdistelmiä. Yksinkertaisin risotto syntyy voilla ja parmesaanilla. Siihen sopivat myös monet kasvikset, äyriäiset, kalat ja sienet. Kasviksista parsa ja eri sipulit toimivat risotossa erinomaisesti. Maustamiseen suosittelen käyttämään ainoastaan suolaa ja mustapippuria, sillä makua tuo myös käyttämäsi raaka-aineet, joten sitä ei kannata pilata ylimääräisillä mausteilla. Tuoreet yrtit sopivat hyvin esimerkiksi koristeluun tuomaan annokseen väriä. :)

RAPURISOTTO
noin 4 annosta

1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
4-5 tankoparsaa
1 l kasvislientä
1/2 dl oliiviöljyä
nokare voita
300 g risottoriisiä
jättikatkarapuja tai ravunpyrstöjä
noin 1,5 dl valkoviiniä
suolaa ja mustapippurirouhetta
parmesanjuustoa
tuoretta chiliä

    1. Kuori ja hienonna sipulit ja chili. Kuori tankoparsan alaosa ja leikkaa kannasta noin 1cm pois. Pilko parsat pieneksi.
    2. Valmista kasvisliemi kiehauttamalla kattilassa vesi ja lisää siihen kasvisfondi, suola ja mustapippurirouhe. Kuullota samalla sipulit, parsa ja chili öljytyllä pannulla ja siirrä ne sen jälkeen erilliseen astiaan.

    3. Valmista risottoriisi lisäämällä pannulle nokare voita ja riisi. Sekoita muutama minuutti ja lisää valkoviini. Anna viinin haihtua ennen kuin lisäät kuumaa kasvislientä pienissä erissä. Kasvisliemen imeytymiseen menee noin 15 minuuttia. Huomioi, että risottoriisin kuuluu olla hieman napakka.
    3. Lisää loppuvaiheessa riisin joukkoon ravut (mikäli käytät pakasteita, niin muista sulattaa ne ensin) ja kuullotettu sipuli, parsa sekä chili. Tarkista maku ja lisää suolaa tarvittaessa. 
    4. Raasta parmesaania ja koristele risotto halutessasi tuoreilla yrteillä ja/tai paistetulla parsalla.

    Mikä risotto on teidän suosikkinne? :)

    2 kommenttia

    1. Siis mä rakastan risottoja! <3 Harmi vaan, ettei talouden toinen osapuoli tykkää riisistä, muuten syötäisiin risottoa varmaan aina.. Mun lempparirisotto on joku mahdollisimman juustoinen, ja yleensä peruspohjaan lisäänkin sitten vähän erilaisia juustoja.. :D

      VastaaPoista
      Vastaukset
      1. Ei hitto, totta kai juustoja siun risottoon hahha! 😂 Meiän pitää tehä joku kerta yhessä 😘

        Poista

    Kiitos kommentistasi!