7 x keinoa (akne)ihon parantamiseen

Ihoni vuosi sitten toukokuussa.

Jossain vaiheessa syksyä ihoni kunto huononi huomattavasti. Olen nuorempana kärsinyt aknesta, josta pääsin eroon useaksi vuodeksi e-pillereiden avulla. Kun monen vuoden pillereiden syönnin jälkeen vaihdoin renkaaseen, ei ihoni kunto onneksi muuttunut radikaalisti. Toki pieniä epäpuhtauksia tuli enemmän kuin pillereiden aikana, mutta ei häiritsevästi. Välillä näppyjä tuli enemmän ja välillä iho oli taas paremmassa kunnossa.

Viime syksynä ihoni kunto huononi yhtäkkiä todella paljon. Etenkin otsaan ja leuan ympärille ilmestyi ihonalaisia näppylöitä, ja leukani oli koko ajan jonkinlaisessa tulehdustilassa. Etenkin sen alueen näpyt olivat kipeitä. Leuan alueen epäpuhtaudet johtuvat joidenkin lähteiden mukaan hormoneista ja joidenkin mukaan ruokavaliosta ja stressistä. Otsalla olevat finnit kertovat usein elämäntavoista. Uskon, että nämä pitävät jossain määrin paikkaansa, mutta toisaalta omalla kohdallani taustalla on myös vahva taipumus akneen.

Moneen otteeseen ajattelin hakeutuvani ihotautilääkärille, mutta se jotenkin aina siirtyi, vaikka iho vaikutti jo merkittävästi itsetuntoonkin. Aknen hoitoon tai ylipäänsä e-pillerit eivät kuitenkaan ole vaihtoehto eikä toisaalta nuorempana syömälläni antibioottikuurilla ollut silloin mitään vaikutusta, joten ajattelin vahvan roacuttan kuurin olevan ainoa vaihtoehto. Päätin, että jos en saa ihoani omin avuin parempaan päin, aion siinä tapauksessa marssia suoraan ihotautilääkärille.Tein pieniä kokeiluja ja luin netistä muiden kokemuksia. Joku oli saanut apua luonnonkosmetiikasta, joku antibioottivoiteista ja joku taas maidottomasta ja sokerittomasta ruokavaliosta. Kaikki on kuitenkin niin yksilöllistä, joten aloin itse tekemään pieniä muutoksia ja kokeiluja arjessani. Kuukauden aikana ihoni kunto on parantunut merkittävästi, vaikka edelleen ihossani on näkyvillä jonkun verran epäpuhtauksia.


Sitten jakoon 7 vinkkiä, joiden olen kokenut mahdollisesti vaikuttaneen ihon kuntooni:

1.Hellävarainen puhdistusvesi/kasvovesi. Nappasin syksyllä kauppareissun yhteydessä jonkun edullisen Garnierin kasvoveden. Se ei ainakaan parantanut ihoani ja tuoksu oli varsin voimakas, joten heitin sen menemään ja ostin tilalle hellävaraisen Nivean Micellar Water -puhdistusveden. Tällä puhdistan kasvoni aina  iltaisin ennen kasvorasvan laittamista. 

2. Sebamedin puhdistusaineet. "Sebamedin tuotteet on kehitetty yhdessä ihotautilääkärien kanssa. Niiden pH on sama kuin terveellä iholla eli 5,5." Tällä hetkellä itselläni on käytössä perinteinen pesuneste, joka sopii sekä vartalolle että kasvoille. Parasta on se, ettei iho tunnu lainkaan kireältä ja hinta on todella huokea. Tällä tuotteella uskon oikeasti olevan vaikutusta ihoni kuntoon.

3. Pari kertaa viikossa kosteuttavan ja puhdistavan kasvonaamion käyttö (luonnonkosmetiikka). Vaikka itselläni onkin sekaiho, kaipaa ihoni valtavasti kosteutusta. Olenkin huomannut, että pari kertaa viikossa tekemäni syväkosteuttava kasvonaamio parantaa ihoani ainakin hetkellisesti. Vuosi sitten Espanjasta mukaan lähti parilla eurolla luonnonkosmetiikan Natura Estonican kasvonaamio, joka on ehdottomasti yksi luottotuotteistani. Olen muutenkin vähän pohtinut, josko siirtyisin kokonaan  tai ainakin osittain luonnonkosmetiikkaan ihonhoidon osalta.

4. Kasvojen puhdistaminen välittömästi urheilun jälkeen. Ennen saatoin olla meikit naamalla iltaan saakka, vaikka välissä olinkin käynyt tekemässä hikitreenin salilla. Ällöttävää, tiedän.. Nykyään pesen kasvot puhdistusaineella heti kotiin päästyäni, jos olen hikoillut yhtään. Sen myötä pienet näpyt otsassa ovat osittain hävinneet.

5. Puhtaat välineet ja tuotteet. Esimerkiksi tyynyliinan ja pyyhkeen vaihdan 1-2 viikon välein ja meikkisiveltimet puhdistan parin viikon välein.

6. Sinkkivoide ja sinkkitabletit. Moni on saanut apua iho-ongelmiin  sinkkivoiteesta ja/tai -tableteista. Sinkki auttaa poistamaan tulehdusta ja häivyttämään aknen aiheuttamia arpia. Se myös mm. ehkäisee talineritystä. Ostin sinkkivoidetta apteekista noin 8 eurolla ja levitän sitä aina tarpeen mukaan iltaisin ennen nukkumaanmenoa. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan sinkkiä, mikäli kärsii iho-ongelmista. 

7. The Ordinary Niacinamide 10% + Zinc 1% tipat. Tuotetta kuvataan näin "The Ordinary Niacinamide 10% + Zinc 1% -hoitotiiviste auttaa häivyttämään iholta epäpuhtauksia ja tukkeumia. Ihoa kirkastavaa 10% niasiiniamidia (B3-vitamiini) sisältävä tuote sisältää lisäksi sinkkiä, joka auttaa tasapainottamaan ihon liiallista rasvoittumista." Tästä on myös tullut luottotuotteeni vajaa puolen vuoden käytön aikana. Laitan seerumia aina iltaisin pienen tipan ennen kasvovoiteen levittämistä. Olen huomannut, että finnit lähtevät nopeammin pois kuin normaalisti ja uskon, että se on myös vähentänyt uusien epäpuhtauksien syntymistä.

Mielenkiinnolla odotan, miten iho muuttuu kesällä. Yleensä silloin se on normaalia paremmassa kunnossa. Haluan kuitenkin painottaa, että kannattaa oikeasti hakeutua ihotautilääkärille, jos ongelma jatkuu niin pitkään, että se vaikuttaa jo itsetuntoon ja häiritsee elämää. Turhaan ei kannata kärvistellä :) 

Ei kommentteja

Kiitos kommentistasi!