3 kuukautta hampaiden oikomista takana - miten sujuu?

Yhteistyö Joensuun Hammaskeskuksen kanssa: hoidosta saatu alennusta blogipostausta vastaan.


Edellinen postaus oikomisesta täällä

Tuntuu, että olisin käyttänyt näitä Invisalign muotteja ikuisuuden - ja siis tavallaan sanon tämän hyvällä. Kaikki hoituu niin rutiinilla (jo ensimmäisen viikon jälkeen), että välillä pitää ihan tarkistaa, ovatko muotit edes suussa. Ensimmäiset pari päivää olivat vaikeimmat, sillä terävät reunat saattoivat hangata ikeniä auki. Onneksi kalvoja saa ja kannattaakin viilata esimerkiksi kynsiviilalla, jotta terävien reunojen kanssa ei tarvitse kärvistellä. Olen kirjoitellut viimeisen kolmen kuukauden aikana tekemiäni huomioita, joten ehkä näistä voi olla apua myös muille samassa tilanteessa oleville tai oikomishoitoa harkitsevalle :) 

 • Ensimmäiset päivät koin muottien irrottamisen aika vaivalloiseksi, sillä alapuolelta ne eivät meinanneet lähteä millään irti. Ei siis tehnyt minkään pienen välipalan takia syödä, mutta tämä helpottui nopeasti ja nykyään muotit menevät suuhun ja irtoavat todella vaivatta. Silti huomaan pienen napostelun vähentyneen, joka on oikeasti hyvä asia.
 • En ole kokenut juuri minkäänlaista hammassärkyä muulloin kuin ensimmäisen kolmen päivän aikana. Ensimmäisinä päivinä esimerkiksi ruisleipä piti repiä pienemmiksi paloiksi, jotta sitä pystyi pureskella tietyillä hampailla ilman kipua. 
 • Toisesta yöstä lähtien en ole herännyt kertaakaan ihmettelemään, mitä ylimääräistä suussa oikein on. Näihin muotteihin on siis tottunut todella nopeasti eikä niitä enää tule sillä tavalla mietittyä.
 • Ensimmäisen kuukauden aikana alaetuhampaat kutisivat toisinaan, joka oli varsin erikoinen tunne :D

Invisalign oikomishoito

 • Puhuminen normalisoitui todella nopeasti. Ainoastaan silloin, jos joutuu puhumaan paljon, pitää hörppiä normaalia enemmän vettä, jotta suu ei tunnu ihan rutikuivalta. Sama homma, jos hikoilee salilla.
 • Sain yökäyttöön kuminauhat reilu kuukausi käytön aloittamisesta. En ollut aluksi yhtään innoissani niistä, mutta loppujen lopuksi kuminauhojen kiinnittäminen kiinnikekohtiin onnistuu vaivatta. Vaikeinta on välillä muistaa laittaa ne  ennen nukkumaanmenoa.
 • Kalvot on helppo puhdistaa hammastahnan ja -harjan kanssa päivittäin.
 • Olin lukenut, että joillakin on hampaat kellastuneet oikomisen aikana. Itse en ole nähnyt omissa hampaissani juuri lainkaan kellastumisen merkkejä. Tämä tosin on aika yksilöllistä.
 • Mulla hiottiin hammasvälejä aika urakalla, jotta hampaat mahtuvat oikonemaan. Sain muutamia kyselyitä aiheesta ja ajattelinkin vastata tähän kaikille yhteisesti. Ensinnäkin koko homma oli tosi iisi enkä kokenut missään vaiheessa minkäänlaista kipua. Inhottavinta oli se ääni, mitä hiomisesta syntyi. Hammasta (ylimääräistä kiillettä) hiotaan kuitenkin niin pieniä määriä, ettei se voi vahingoittaa hampaita. Vielä on pari väliä hiottavana seuraavien kuukausien aikana.

Kaiken kaikkiaan oikominen ja kalvojen vaihto menee nykyään rutiinilla. Mulla otettiin alun jälkeen 10 päivän vaihtoväli, ja tällä hetkellä on menossa pari 7/23. Kokeilin yksi päivä myös vähän vitsillä, että menisikö vanha purentakisko suuhun ja tiedättekö mitä - ei mennyt. Kyllä ne hampaat siis johonkin suuntaan liikkuvat, vaikka vielä mitään selkeää muutosta ei omin silmin näe. Omalla kohdalla alahampaissa alkaa näkyä muutosta puolivälin jälkeen ja ylähampaissa taas hoidon loppuvaiheessa. Aika menee kuitenkin todella nopeasti, sillä jo kolmasosa on ohi!

1 kommentti

 1. Oon kyllä aivan superkiinnostunut tästä invisalignista, ootan mielenkiinnolla millainen lopputulos sun hampaisiin saadaan ;) <3

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!