Herkullinen pizza valmistuu melko helposti, muttei kovinkaan nopeasti. Sen takia se on parasta viikonloppuruokaa! Monen mielestä
täydellinen pizzataikina vaatii erittäin hienoksi jauhettuja 00-jauhoja. Ne
voivat auttaa helpommin saavuttamaan täydellisen taikinan, mutta myös pelkillä
vehnäjauhoilla voi onnistua. Myös yhtä hyvä lopputulos syntyy käyttämällä sekä
vehnäjauhoja että durumjauhoja.
Pizzataikinan teossa tärkein vaihe lienee
riittävä vaivaaminen, jossa taikinaan muodostuu verkkomainen rakenne eli sitko.
Kun taikinaa on vaivattu tarpeeksi, kulho peitetään elmukelmulla tai kannella,
ja se laitetaan useammaksi tunniksi jääkaappiin. Kylmäkohotus tuo
pizzataikinaan makua ja saa siitä kuohkean ja helposti käsiteltävän.
Maukas tomaattikastike syntyy vaivattomasti valitsemalla tomaattimurska, johon ei ole lisätty sitruunahappoa. Kaada tomaattimurska kattilaan, lisää joukkoon ripaus sokeria, suolaa, mustapippuria sekä basilikaa. Keitä kastiketta muutama minuutti. Täytteissä vähemmän on enemmän, joten keskity valitsemaan muutama tarkoin valittu raaka-aine. Ohjeessani käytetään ilmakuivattua kinkkua ja mozzarellaa. Kirsikkatomaatit tuovat mehevyyttä ja tuore basilika antaa makua.
Pizzakivi on loistava keksintö, joten suosittelen harkitsemaan sen ostamista, mikäli havittelee aitoa ja rapeaa pohjaa. Voit kuitenkin myös käyttää paistamiseen uunipeltiä. Pizzalapio (puinen on mielestäni paras) helpottaa pizzan käsittelyä, mutta ei ole välttämätön. Pizza tulee paistaa mahdollisimman korkeassa lämpötilassa, vähintään 250 asteessa. Lämmitä pizzakivi laittamalla se kylmään uuniin ja, kun uuni on tarpeeksi kuuma, esipaista valmiiksi kaulittua ja muotoiltua pizzapohjaa noin minuutti. Täytä sen jälkeen pizza ja paista sitä lisää noin 5-8 minuuttia riippuen pizzapohjan paksuudesta.
ILMAKUIVATTU KINKKU-MOZZARELLAPIZZA
4 pohjaa
taikina
4,5 dl
lämpöistä vettä
noin 8-10 dl
vehnäjauhoja tai osa vehnäjauhoja ja osa durumjauhoja
2 tl
kuivahiivaa
noin 2 tl
suolaa
noin 1 dl
oliiviöljyä
täytteet
400 g tomaattimurskaa,
johon ripaus sokeria, suolaa, mustapippuria ja basilikaa
1 sipuli
kirsikkatomaatteja
ilmakuivattua kinkkua
mozzarellaa
tuoretta basilikaa
1. Sekoita kuivahiiva pieneen määrään jauhoja. Sekoita
suola ja lämmin vesi joukkoon. Lisää jauhoja ja oliiviöljyä ja
vaivaa taikinaa niin kauan, että siitä tulee kimmoisaa. Laita kulhon päälle
joko kansi tai elmukelmua ja anna taikinan kylmäkohota jääkaapissa useampi
tunti.
2. Laita pizzakivi kylmään uuniin ja lämmitä se vähintään 250
asteeseen.
3. Valmista sillä aikaa tomaattikastike. Lisää kattilaan tomaattimurska ja mausteet. Keitä tomaattikastiketta pari minuuttia, jotta se keittyy kokoon ja saa enemmän makua.
4. Jauhota kätesi ja alusta kunnolla. Ota taikinasta neljäsosa ja muotoile siitä käsin ja kaulimen avulla ohut pohja. Voit käännellä pohjaa ympäri, joten varmista, että pohjan alla on tarpeeksi jauhoja, jotta se ei tartu alustaan kiinni.
5. Esipaista pohjaa kuumalla pizzakivellä minuutti.
6. Levitä tomaattikastike ja lisää loput täytteet. Voit laittaa
mozzarellan pizzan päälle ennen uunissa paistamista tai lisätä sen vasta
lopuksi juuri ennen tarjoilua.
7. Paista pizzaa noin 5-8 minuuttia riippuen pohjan
paksuudesta. Koristele tuoreella basilikalla.
YHTEENVETO
- käytä joko pizza-, durum- tai vehnäjauhoja (voit myös sekoittaa
mukaan sämpyläjauhoja)
- vaivaa taikinaa riittävän kauan- kylmäkohota
- täytteissä vähemmän on enemmän
- pohjan käsittelyä helpottaa riittävä määrä jauhoja ja öljyä
- laita pizzakivi kylmään uuniin ja kuumenna se vähintään 250 asteeseen
- esipaista valmiiksi muotoiltua pohjaa kuumalla kivellä minuutti
Ei kommentteja
Kiitos kommentistasi!