Matkavinkkejä Kreetalle

Hania, Kreeta

Minkälainen on Kreetan hintataso? Paljonko maksaa kahden hengen illallinen ravintolassa? Mitkä ovat Hanian tai sen lähiympäristön parhaat ravintolat? Mitä kauppoja Haniasta löytyy? 

Kreeta jakaa matkustajien mielipiteitä suuntaan ja toiseen. Me olemme olleet siellä kaksi kertaa (sekä  Hanian että Iraklionin lähellä) ja molempien kertojen jälkeen ollaan todettu, että Kreeta on ihanampi kohde kuin moni antaa ymmärtää. Kun jaksaa nähdä vähän vaivaa matkan suunnitteluun ja uskaltautuu käymään myös turistialueiden ulkopuolella, saa lomasta taatusti enemmän irti. Tänään ajattelin laittaa omakohtaiset kokemukset ja tekemäni huomiot jakoon. Mikäli siis suunnittelet matkaa Kreetalle (tai tarkemmin ottaen Haniaan/sen lähiympäristöön) kannattaa jatkaa lukemista!

Mustat bikinit

Kesäasu

 • Mikäli löytyy rohkeutta vuokrata jokin ajoneuvo, niin suosittelen sitä ehdottomasti. Me vuokrattiin auto yhdeksi päiväksi, ja tuosta tuli ehdottomasti yksi loman kohokohdista. Näimme niin paljon enemmän - myös sitä aitoa Kreetaa. Parasta oli pysähtyä syömään tai ihastelemaan maisemia johonkin pieneen kylään, jossa ei ollut kuin muutama hassu turisti meidän lisäksemme. 
 • Autonvuokraus maksaa halvimmillaan noin +-40 euroa per päivä (riippuen toki autosta ja vuokrauspaikasta). Ps. Muista tarkistaa, että hintaan kuuluu täysi vakuutus.
 • Jos kaipaat suht rauhallista rantaa, älä suuntaa Elafonissin rannalle. Käytiin autolla katsomassa tämä kuuluisa Elafonissin hiekkaranta, ja olihan se kaunis, mutta se ihmispaljous oli järkyttävä. Suosittelen siis ennemmin etsimään jonkun ei-niin-kuuluisan rannan. Itse en ainakaan lähtisi tuonne millekään järjestetylle retkelle, jotka vielä ovat yllättävän kalliita. • Bussilla liikkuminen on helppoa ja edullista. Esimerkiksi bussimatka Kato Staloksesta (jossa majoitumme tällä kertaa) kestää noin 15 minuttia ja maksaa 1,80e. Taksilla liikkuminen on siis vähän turhaa, kun linja-autot kulkevat niin kätevästi.
 • Lentokentältä pääset bussilla Hanian keskustaan noin 4 eurolla, kun taas taksi maksaa yli kolme kertaa enemmän. Kato Staloksesta taksi lentokentälle olisi maksanut lähes 40 euroa.
 • Haniasta löytyy hyvä valikoima vaate- ja kenkäkauppoja. On kreikkalaisia liikkeitä, mutta myös maailmalla tunnettuja ketjuja, kuten Sephora, Bershka, Zara, Pull & Bear, H&M.. Huomioi, että osa liikkeistä on suljettuna muutaman tunnin ajan iltapäivisin.


Hania, Kreeta

 • Katsomisen arvoisia "nähtävyyksiä" ovat Hanian vanhakaupunki ja kauppahalli, Agia Sofian luola (vaatii autonvuokrauksen) sekä vuoristokylät. Kannattaa ehdottomasti kävellä paljon ja mielellään myös sivukujilla, joista voi löytyä vaikka minkälaisia helmiä :) Me hypättiin bussista pari pysäkkiä aiemmin pois ja päädyttiin parin paikallisen papan seuraksi juomaan kahvia. Ei paljoa muita turisteja näkynyt..
 • Katumarkkinat ovat Haniassa useamman kerran viikossa. Sieltä voit löytää edullisesti hedelmiä, kasviksia ja muita kreikkalaisia herkkuja. Ovathan ne myös jo itsessään eräänlainen kokemus.
 • Kahden ihmisen ruokailut (alku- ja pääruoka sekä juomat) maksavat yleensä noin 25-35 euroa. Alkuruoat maksavat usein 2-10e, pääruokia löytyy puolestaan 10 euron molemmin puolin. Ruokajuomia on ihan eurosta ylöspäin. Usein talo tarjoaa jotakin pientä makeaa maksamisen yhteydessä. 


Hanian parhaat ravintolat

Muutama ravintolavinkki Haniasta ja sen lähiympäristöstä:

 • Esperides, Kato Stalos. Edullinen rantabaari, josta sai erinomaisia burgereita ja pastoja.
 • Roka, Agia MarinaAgia Marinan keskustasta noin 1km vuoristoon päin oleva perinteinen kreikkalainen ravintola.
 • Phyllo, Hanian vanhakaupunki. Mielettömän hyvät pizzat mukaan (paikan päällä on muistaakseni vain muutama pöytä) noin 3-6 eurolla, riippuen täytteistä.
 • Koupes, Agia Marina. Laaja valikoima, erittäin maukkaita ruokia. Todella tunnelmallinen ja romanttinen ravintola.
 • Italiana, Agia Marina. Täältä me otettiin yksi ilta pizza mukaan, kun ravintolassa ruoat olivat  pettymys. Ihan törkeen hyvät pizzat pizzauunissa tehtynä.

Kreikkalainen ruoka


Kreeta on kyllä monipuolinen matkakohde, ja sinne saa usein edullisesti sekä paketti- että omatoimimatkoja. Sanoisin, että täydellinen sellaiseen rennompaan ja lyhyempään lomailuun pienemmällä budjetilla. Oletko sinä käynyt Kreetalla? :)

Ei kommentteja

Kiitos kommentistasi!