Tämän vuoden projekti: suorat hampaat Invisalignilla

Yhteistyö Joensuun Hammaskeskuksen kanssa: hoidosta saatu alennusta blogipostausta vastaan.


Jokaisella meistä on omat epävarmuutemme, jotka häiritsevät elämäämme enemmän tai vähemmän. Itselläni yksi suurimmista epävarmuuksistani ovat olleet hampaani, jotka ovat sekä ylä- että alapuolelta vinot ja osittain limittäin. Lapsena minulle suunniteltiin perinteisten rautojen laittamista, mutta koska purentani oli kuitenkin ok, en ikinä saanut rautoja julkisella puolella. 

En onneksi muista, että minua olisi koskaan kiusattu hampaitteni takia, vaikka vitsillä olen niitä itsekin aina toisinaan sanonut jäniksen hampaiksi. Välillä tavallaan hyväksyin epätäydelliset hampaani, välillä ne taas aiheuttivat aikamoista itseinhoa.


Olisin luultavasti muuten hankkinut raudat jo aiemmin, mutta jotenkin ne aina unohtui enkä ollut kamalan innoissani niistä perinteisistä raudoista.. Kuulin ensimmäistä kertaa Invisalign oikomishoidosta noin muutama vuosi sitten, mutta silloin en kiinnittänyt asiaan sen enempää huomiota. Tiesin ainoastaan, että kyseessä oli jokin uudenaikainen ja huomaamattomampi tapa oikoa hampaita. Vähän yks kaks innostuin alkuvuodesta ottamaan aiheesta enemmän selvää. Se oli menoa sitten, vaikka alkuun epäröinkin aika paljon!


hampaiden oikominen

"Invisalign on huomaamaton ja hellävarainen tapa oikoa hampaita ilman kiinteitä kojeita. Läpinäkyvät kalvot eivät juuri erotu suusta, ja ne poistetaan ainoastaan syömisen, juomisen ja hampaiden harjauksen ajaksi. Suositeltavaa olisi pitää muotteja suussa noin 22 tuntia vuorokaudesta. Oikomishoidon kesto riippuu lähtötilanteesta, mutta tyypillinen kesto on noin 7–12 kuukautta. Kalvot vaihdetaan uusiin aina 1-2 viikon kuluttua eli sitä mukaa, kun hampaat alkavat vähitellen liikkua."

invisalign suomi

Pyysin kahdesta eri paikkaa kustannusarviot ja valitsin lopulta Joensuun Hammaskeskuksen. Tulin siihen tulokseen, että mikäli ryhtyisin oikomisprosessiin, olisi se helpompi toteuttaa asuinpaikkakunnallani. Joensuussa ei ole montaa tähän oikomishoitoon erikoistunutta hammaslääkäriä, ja päästessäni keskustelemaan hammaslääkärini Toni Salomiehen kanssa, alkoi epävarmuuteni hälvenemään. Keskustelimme Tonin kanssa parikin kertaa kaikesta oikomiseen liittyvästä ja omista epäilyksistäni. Olen sellainen ihminen, joka haluaa tietää etukäteen kaikkien positiivisten asioiden lisäksi myös haittapuolet tai ainakin mahdolliset sellaiset. Näin ei pitäisi tulla ikäviä yllätyksiä, oli kyseessä mikä asia tahansa.

Kun olin päättänyt lähteä prosessiin mukaan, varasin ajan suun röntgenkuviin. Samalla kerralla kuvasimme myös kaikki hampaani, joiden pohjalta hammaslääkäri tekee aina yhteistyössä Invisalign asiantuntijoiden kanssa jokaiselle yksilöidyn hoitosuunnitelman. Tässä menee yleensä noin 1-2 viikkoa. Jo viikko kuvausten jälkeen sain soiton, että hoitosuunnitelmani oli saatu valmiiksi. Jännitin tätä tapaamista hirveästi, sillä kuvissa huomasimme molempien yläviisurien olevan aika huonossa asennossa. Onneksi viisaudenhampaita ei ollut pakko poistaa, joten hyväksyttyäni suunnitelman, laitettiin muotit tilaukseen ja viikko myöhemmin pääsin aloittamaan tämän vuoden suurimman projektin.
Suorat hampaat oikomishoito
Ensimmäiset pari päivää oli aikamoista totuttelua, vaikka homma lähti rullaamaan omalla painollaan paljon helpommin kuin olin kuvitellut. Mitään kovin suuria hammassärkyjä en ole kokenut, mutta ensimmäisinä päivinä kalvot hankasivat ikeneni auki. Viilasin kynsiviilalla terävimpiä kohtia ja 4-5 päivän kuluttua kaikki haavaumat olivat hävinneet ja nyt suu on tottunut kalvoihin. Tällä viikolla vaihdan muotteihin numero 2, joten sitten on enää 21 paria jäljellä. 

Mikäli Invisalign alkoi kiinnostamaan, niin esimerkiksi täältä voit lukea oikomisesta lisää. Suosittelen myös rohkeasti varaamaan maksuttoman hoitoarvioinnin esimerkiksi Joensuun Hammaskeskukseen, mikäli oikominen kiinnostaa vähänkään! Ei siinä ainakaan mitään menetä - ryhtyi tähän projektiin tai ei.

Ps. Tulen tämän projektin aikana jakamaan muutamia postauksia ja kertomaan rehellisesti tarkemmin omista kokemuksista ja huomioista näiden kuukausien aikana. Olen jo jonkun verran saanut kysymyksiä, mutta jos teillä heräsi jotain kysyttävää, niin laittakaa ihmeessä viestiä. Kokoan sitten niistä sellaisen kysymys-vastaus -postauksen :)

Ei kommentteja

Kiitos kommentistasi!