Ihana kamala ferritiini


Olen tässä viimeisen reilu puolen vuoden aikana käynyt pariin kertaan labrakokeissa tarkistamassa tiettyjä arvoja. Vajaa vuosi sitten mennessäni valittamaan monta vuotta jatkuneesta väsymyksestä ja eräänlaisesta kuplassa elämisestä, sain ensimmäisen kerran lähetteen ferritiinien mittaukseen. Silloin ei edes tarvinnut ehdottaa mitään labrakokeita, vaan sairaanhoitaja määräsi suoraan ns. täydelliseen verenkuvaan. Samalla rajattiin ulkopuolelle mm. kilpirauhasen vajaatoiminta, keliakia ja diabetes.

Ensimmäisellä kerralla hemoglobiinini oli peräti noin 150, mutta ferritiini, joka kuvaa kehon rautavarastoja oli 9. Viime aikoina ferritiinistä on puhuttu ns. muoti-ilmiönä, joten tuntuu että viitearvot vaihtelevat ja etenkään yleislääkärit eivät oikein ole aiheesta enää perillä. Tällä hetkellä Terveyskirjaston päivitetyn tiedon mukaan ferritiinit ovat viitearvoissa ollessaan 5–100 µg/l, joissakin paikoissa puhutaan alimmillaan 10 ja jotkut kehottavat sen olevan yli 50 jne. Todella moni lääkäri luottaa myös pelkkään hemoglobiiniin, joka on vähän harhaanjohtava tässä asiassa. Mikä sitten on totta, on vaikea sanoa..Lyhyesti sanottuna ferritiini on siis raudan varastoproteiini. Raudanpuute voi aiheuttaa monia oireita, kuten jatkuvaa väsymystä, kalpeutta, hengästymistä, hiusten lähtöä jne. Itse voisin nukkua helposti 12h ja siihen päälle vielä päiväunet, treenistä palautuminen on todella harvinaista ja jalkoja pakottaa usein. Lisäksi hapenottokykyni on aika huono, vaikka pyrin harrastamaan vähintään pari kertaa viikossa urheilua, jossa hengästyisin kunnolla. Melkein koko ajan tuntuu, että eläisi pienessä sumussa, vaikka onneksi mukaan mahtuu myös joskus niitä vähän parempia päiviä.

Noin 3,5kk rautakuurin jälkeen, ferritiiniarvoni olivat nousseet 24. Lääkärin mielestä minun kannatti nyt lopettaa raudan syöminen. Tämä tuntui hämmentävältä, sillä vaikka arvot ovat viitteissä, niin silti ne ovat aika matalat. Luulisi, että pian lopettamisen jälkeen oltaisiin taas lähtötilanteessa, koska eihän rautavarastot ole vielä täynnä - ei edes lähellä sitä. Olen kuitenkin normaali sekasyöjä, joten tuskin rautavarastot täyttyisi yhtäkkiä ilman ylimääräistä rautaa.


Halusin kuulla henkilökohtaisesti lääkärin mielipiteen aiheesta, joten tänään minulla oli aika YTHS:llä. Tämän vanhemman rouvan mielestä ferritiini on kuulemma turha arvo, jota ei kannata tuijottaa eikä mitata, jos hemoglobiini on ok. Pari vuotta sitten, kun hemoglobiinini oli 109 (eli anemian puolella), asiaa ei tutkittu enempää. Ärsyttävää, sillä enää ei oikein tiedä mihin uskoisi. Joidenkin lääkäreiden ja asiantuntijoiden mukaan ferritiini on erittäin luotettava ja tärkeä mittari ja jotkut taas ovat ihan toista mieltä. Lääkäriltä sain ohjeeksi alkaa heräämään samalla, kun annan Zazulle aamuruoan klo 6-7 aikaan ja tyytymään siihen, että saatan kärsiä kroonisesta väsymyksestä, jolle ei tietysti voi mitään. Saattaa myös olla mahdollista, että unenlaatuni on niin huono, että en saa pitkistä yöunista huolimatta levättyä riittävästi.

Nämäkin olisi helpompi hyväksyä, jos asiasta voisi olla varma. Siis, ettei omalla käytöksellään voi saada minkäänlaista apua ja helpotusta. Ei edes pitämällä rautakuureja.

Sinänsä itse uskon lukemani ja kuulemani perusteella siihen, että matalat ferritiiniarvot vaikuttavat varmasti ihmisen hyvinvointiin. En voi toisaalta kieltää sitä, etteikö unenlaadussani olisi parantamisen varaa. Toisinaan heräilen useasti, joten unenlaatuni on silloin kovin katkonaista. Nyt mietin, että jatkanko raudan syömistä lääkärin "kiellosta" huolimatta vai mitä teen.. Voihan ferritiini!


Suosittelen muuten liittymään Facebookin Raudanpuute -ryhmään, mikäli aihe koskettaa sinuaSieltä on päässyt lukemaan eri lääkäreiden mielipiteitä ja ohjeita asiaan liittyen sekä tietysti ihmisten omakohtaisia kokemuksia, joista voi saada vertaistukea. Oletteko te kärsineet matalasta ferritiinistä? Miten olette hoitaneet sen kuntoon?

Ei kommentteja

Kiitos kommentistasi!