Helppo focaccian ohje


Focaccia eli Italiasta peräisin oleva ohuehko leipä on täydellinen vaihtoehto perinteisille sämpylöille. Se on helppo valmistaa, mutta vaatii hetken kohotakseen kunnolla. Focaccia on ehdottomasti parhaimmillaan uunituoreena, ja se katoaa ainakin meillä alta aikayksikön!

Focaccian voi valmistaa sekä tuore- että kuivahiivasta, mutta itse teen taikinan aina kuivahiivasta. Taikinaa ei tarvitse vaivata kauaa, joka säästää aikaa. Varo käyttämästä liikaa jauhoja, jotta lopputulos säilyy kuohkeana ja pehmeänä. Focaccian voi päällystää haluamillaan täytteillä, mutta sen tärkeimmät ainesosat ovat oliiviöljy ja sormisuola. Oliiviöljyä käytetään reseptissä runsaasti, mutta se on yksi leivän jujuista. Ei siis kannata säikähtää! Oma suosikkiyhdistelmäni syntyy näiden lisäksi kirsikkatomaateista ja punasipulista. Myös tuoreet yrtit antavat makua. Mielestäni focaccia sopii erinomaisesti niin arkeen kuin juhlaankin. Se toimii hyvin keittojen ja salaattien lisukkeena. Kokeilkaa ja rakastukaa!


Mielettömän herkullinen focaccialeipä

5 dl vehnäjauhoja
1 pussi kuivahiivaa
3,5 dl kädenlämpöistä vettä
ripaus suolaa
oliiviöljyä
kirsikkatomaatteja
pieni punasipuli
reilusti sormisuolaa
tuoreita yrttejä (oreganoa, basilikaa..)



1. Lisää vehnäjauhoihin kuivahiiva ja suola. 

2. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja yhdistä se jauhoseokseen. 

3. Lisää loraus oliiviöljyä ja sekoita taikinaa varovasti käsin. Taikina saa jäädä aavistuksen löysemmäksi kuin normaali sämpylätaikina. 

4. Kun ainekset ovat sekoittuneet, anna taikinan kohota vedottomassa paikassa leivinliinan alla vähintään puoli tuntia.

5. Kaada taikina leivinpaperin päälle pellille ja muotoile se haluamaasi muotoon. Puolita  kirsikkatomaatit, pilko punasipuli ohuiksi siivuiksi ja painele ne syvälle taikinaan. Kaada päälle kevyesti oliiviöljyä ja ripottele lopuksi sormisuolaa reippaalla kädellä.

6. Paista focacciaa 200 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Lisää päälle vielä pieni loraus oliiviöljyä ennen tarjoilua. 


Ei kommentteja

Kiitos kommentistasi!