Pataleipä valurautapadassa

helppo pataleipä

Tällä kertaa tulin jakamaan teille ohjeen herkullisen ja rapean pataleivän tekoon. Pataleivän idea on siinä, että sen annetaan olla huoneenlämmössä kelmun alla vähintään 12h. Tämän takia taikina kannattaa tehdä edellisiltana valmiiksi ja aamulla sitten paistaa aamupalaksi. Sen vuoksi pataleipä on täydellinen viikonlopun rauhallisiin aamuihin. Kuoresta saa ihanan rapsakan käyttämällä valurautapataa.

PATALEIPÄ


3 dl vehnäjauhoja
4 dl sämpyläjauhoja
2 tl suolaa
0,5 tl kuivahiivaa
3,5 dl vettä
(tilkka öljyä padan öljyämiseen)


1. Yhdistä kulhossa kuivat aineet. Lisää lämmin vesi ja sekoita nopeasti. Huom! Älä vaivaa taikinaa. Peitä kulho kelmulla ja jätä taikina huoneenlämpöön kohoamaan vähintään 12h. 

2. Kumoa taikina reilusti jauhotetulle pöydälle. Muotoile taikinasta pyöreä leipä. Peitä leivinliinalla ja anna kohota vielä noin 30min. 

3. Laita valurautapata kylmään uuniin ja lämmitä se 225 asteeseen. 

4. Kun taikina on kohonnut pöydällä puolisen tuntia, ota kuuma pata uunista, öljyä se ja nosta taikina tulikuumaan pataan. Pane kansi päälle ja nosta pata uuniin 30 minuutiksi. 

5. Ota tämän jälkeen kansi pois ja jatka paistamista vielä vartin verran. Kumoa paistettu leipä ja anna sen hetki jäähtyä ennen kuin leikkaat siitä siivuja.

Ei kommentteja

Kiitos kommentistasi!